abc

Thajský Život . COM

Blog o živote v Thajsku (by Martin Macák)

Thajský Život . COM - Blog o živote v Thajsku (by Martin Macák)

Thajský „Visa run“ cez Kambodžu (Hat Lek)

pas_visa_runChystáte sa v Thajsku ostať dlhšie ako 2, resp. 3 mesiace a máte vybavené len turistické víza? V tom prípade sa visa run týka aj Vás. Visa run je úkon, ktorý sa týka viacmenej len turistických (pre non-immigrant víza stačí raz za 3 mesiace navštíviť immigration office) víz bez ohľadu na to, na akú dlhú dobu ich máte vybavené. Pri turistických vízach, pokiaľ chcete v Thajsku ostať po 2, resp. 3 mesiacoch ďalšie obdobie, ste povinný  Thajsko fyzicky opustiť a následne sa môžete vrátiť do krajiny späť a ostať ďalšie 2/3 mesiace. Existuje viacej spôsobov ako visa run vykonať, no spravidla ten najjednoduchší je prekročiť hranicu najbližšieho susedného štátu s Thajskom, čo v mojom prípade je Kambodža.

Pre ozrejmenie, prečo píšem o obdobiach 2 až 3 mesiace: Po uplynutí 2 mesiacov nepretržitého pobytu v Thajsku ste povinný buď Thajsko opustiť, alebo môžete jednorázovo požiadať na „Immigration office“ o predĺženie pobytu o ďalší mesiac. Tento úkon je však možné vykonať na 1 vstup iba 1x, teda maximálne po predĺžení môžete ostať 3 mesiace. Predĺženie pobytu o 1 mesiac Vás bude stáť na Immigration dokopy 1 800 Bahtov (platí pre oblasti Trat a Chanthaburi, výška poplatku môže byť v rôzných provinciách mierne odlišná). Ak následne vyčerpáte aj tento mesiac a nechcete riskovať pokutu, resp. v extrémnych prípadoch aj vyhostenie, musíte vykonať visa run.

Hranica na thajskej strane

Hranica na thajskej strane

Pre potreby môjho prvého visa runu som si vybral najbližšie a najrýchlejšie riešenie, a teda najjúžňejší hraničný prechod medzi Thajskom a Kambodžou v dedine „Hat Lek“ (Khlong Yai District, na mape ho nájdete na pravo na pevnine od ostrova Ko Kut). Z ostrova Koh Chang je to niečo okolo 140 km. Visa run som vykonával zároveň aj s kamarátom. Pred thajskými hranicami sme odstavili auto a pešo sa vybrali k administratívnej budove na ľavej strane pred hranicou. Tu si pri okienku vypýta úradník pas kde pokiaľ je všetko v poriadku, dostanete razítko o opustení Thajska, úradník z pasu zoberie „arrival card“ a môžete pokračovať ďalej do „zóny nikoho“ na kambodžskú hranicu. Pokiaľ však ste prekročili povolenú dĺžu pobytu v Thajsku o povedzme 2-3 dni, tzv. Overstay, ste povinný zaplatiť pokutu vo výške 500 bahtov za každý jeden deň. Vtedy Vás úradník otočí k administratívnej budove na pravej strane, kde pri okienku 1,2 Vám vystavia pokutový blok a pokutu zaplatíte. Po zaplatení opäť aj s dokladom idete späť na ľavú stranu, predložíte pas, potvrdenie o zaplatení, úradník zoberie arrival card, dostanete razítko a idete ďalej.

Kambodžská hranica

Kambodžská hranica

Zóna nikoho je dlhá asi 100 metrov, pokračujete rovno smerom ku kambodžskej administratívnej časti. Okamžite po tom čo sa priblížite k rampe Vás odchytia „asistenti“, spýtaju či chcete absolvovať len Visa Run a ponúknu Vám pomoc pri vybavovaní potrebných dokladov. Je potrebné dodať, že asistenti nerobia svojú robotu zadarmo, na konci celého procesu si od Vás vypýtajú odmenu, osobne však pokiaľ robíte visa run prvý krát ako ja, odporúčam ich služby využiť, ušetríte tým kopec času.

V prvom rade následuje „superrýchla“ zdravotný prehliadka – teplomerom Vám odmerajú teplotu a vystavia potvrdenie o tom, že ste zdravý. Tento úkon je povinný a za jeho vykonanie si vypýtajú 20 bahtov. Následne pokiaľ využijete asistentov, si od Vás vypýtajú Váš pas, prípade elektronické kambodžské víza, ktoré ste si dopredu vybavili (elektronické víza sa vybavujú dopredu aspoň 2-3 dni na stránke http://evisa.mfaic.gov.kh, ich cena je cca 25 dolárov. Pokiaľ nemáte e-visa, budete za vystavenie víz na hraniciach platiť cca 2 000 bahtov). Následne Vás usadia do provizórnej kaviarne, kde Vám ponúknu okrem kávy a nápojov aj možnosť kúpiť si za lacný peniaz cigarety Marlboro, LM a pod. (predávajú len po 10ks krabičkách. Podľa mňa však ako sú tie cigarety lacné, tak sa nedajú fajčiť), prípadne Viagru a iné zaujímavosti. Asistenti za Vás vyplnia všetky dokumenty, predbehnú celú frontu „samostatných čakateľov“ a následne si Vás niekoľkokrát zavolajú k okienku na administratívnej budove na podpis a skenovanie otlačkov prstov. Celé to trvá cca 10 minút. Po skončení si od Vás asistenti vypýtajú poplatok za 2 razítka vo výške od 200 do 400 bahtov za razítko, teda dokopy od 400 do 800 bahtov (od do preto, lebo vraj zakaždým je cena iná :-). Po skončení Vám odovzdajú pas s razítkami a odprevadia Vás späť smerom k thajskej hranici. Tak v polovici cesty si Vás zastavia a vypýtajú si „provision“. Od nás dvoch požadovali 1000 Bahtov, no dohodli sme sa na 500 bahtov, teda 250 bahtov / osoba. Pri vracaní sa späť thajskou hranicou si Vás opäť odchytia úradníci, daju Vám do rúk „Departure“ a „Arrival“ card na vyplnenie. Po vyplnení spolu s pasom si prejdete k okienku č. 3 alebo 4, odovzdáte vyplnené formuláre spolu s pasom, o chvíľku dostanete razítko a hotovo, visa run máte za sebou.

Môj prvý visa run teda suma sumárom stál následovne: kambodžské e-visa 25 USD, teda cca 800 bahtov + 20 bahtov prehliadka + 800 bahtov razítka + 250 bahtov provízia, dokopy 1870 bahtov, čo je cca 43 EUR. Verím že táto informácia bude pre niekoho užitočná 🙂

  • Lukas Warisch says:

    ahoj. prosim te potrboval bych ifo o visa run… cetl jsem ten tvuj clanek , moc hezky, ale nevim kde si mam to visa run zaridit . jezdim do thajska vzdy jen na mesic a tet v listopadu bych chtel tak na 2 az 3 mesice . Pavel Bergman ma asi hodne prace protoze se s nim vzdy chci spojit a casto mi neodpovidá tak prosím tebe o pomoc. Chceme do thajska na porad a zaridit nejake podnikani nebo praci . byli jsme u Pavla a bavili jsme se o rezortu do nájmu ale tet v te politicke situaci od toho zacinam upoustet a premyslim o koupi 1az2 bytu na Pattaya a pronajimat . kazdopadne v listopadu urcite neco zaridim. a byl bych ti vdecny kdyby jsi mi treba trochu poradil, dekuji….. tady v tom podneby a s tema protivnejma lidma se to neda vydrzet:-) ahoj Lukas

  • Lil says:

    Ahoj,v prvom rade sa ti chcem poďakovať že si to takto pekne opísal. o Visarun sa hovorí na všetkých blogoch o Thajsku, ale nikde to nebolo nejak bližšie vysvetlené 🙂
    mám k tomu otázku, takýmto spôsobom sa to dá robiť donekonečna?a nepredĺži sa ti tým viza len na 15 dní a potom to musíš absolvovať znova?
    k čomu ma napadá – nie je finančne výhodnejšie mať napr.študentské viza? 🙂

    vopred ďakujem za odpoveď

    • Martin Macák says:

      Ahoj Livia,

      absolvovanie visa runu v podstate nemá nič spoločné s predlžovaním víz. Donedávna fungovala možnosť existovať v Thajsku aj bez víz, a to tak, že dotyčný krajinu opúšťal každých 15 dní (občania USA to mali sa mi zdá až na 30 dní) Thajsko cez najbližšiu pozemnú hranicu, zaplatil v článku spomínané poplatky a pri vstupe dostal povolenie na 15 dní. Po 15 dňoch to zopakoval a takto sa to robilo donekonečna. Thajská vláda však tieto špekulácie pred 2 mesiacmi zakázala, a teda kto bude chcieť bez víz prekročiť hranice 2 za sebou, tak má jednoducho smolu, do Thajska sa nedostane. Podľa mňa takýto spôsob existencie v Thajsku nemal zmysel, pretože akýkoľvek iný typ víz je lacnejší ako toto.

      Ale späť k tvojej otázke. Čo som si robil vlastné výpočty, tak najlacnejšie vychádzajú turistické viza, pretože na pol získaš 2-vstupové viza za cca 60 EUR, za pol roka ti stačí urobiť 2x visa run (teda cca 2×43 EUR) a 2x extension (tiez 2×43 EUR) na immigration, co je celkovo 60+83+83 = 226 EUR. Turistické viza si vieš predĺžiť v hociktorej krajine s thajskou ambasádou / konzulátom. V mojom prípade je najpohodlnejšie sadnúť v Bangkoku na lietadlo do Malajzie – Kuala Lumpur (spiatočnú letenku kúpiš za cca 2500 bahtov, teda cca 56), EUR), navštíviť ambasádu, požiadať o nové turistické viza na pol roka (vydávajú do 3 dní), spojiť to s 3-dňovou návštevou Kuala Lumpur a hotovo, môžeš existovať ďalšieho pol roka v Thajsku za 226 EUR.

      Študnetské viza sú trošku komplikovanejšie. Predovšetkým záleží na tom, kde sa chceš v Thajsku nachádzať. Tu v Chanthaburi napr. nenájdeš školu, na ktorej by si ako cudzinka bez znalosti Thajského jazyka mohla študovať. Najbližšia takáto škola je v Bangkoku (teda odtiaľto 250 km) a len štúdium na pol roka vychádza od 10 do 20tis bahtov (teda od 225 – 450 EUR), k tomu si treba prirátať náklady s návštevou ambasady pre vydanie študentských víz (nie som si istý cenou, ale bude to do 100 EUR). A to nehovorím, že do tej školy by sa patrilo aj chodiť a niečo sa naučiť, pretože napr. v Chiang Mai viem, že dávajú študentom thajského jazyka robiť na immigration testy :-). Študentské viza teda vychádzajú drahšie, no zase majú oproti turistickým nesmierné výhody:

      – Sú to non-immigrant viza, nemusíš vykonávať VISA RUN, stačí sa nahlasovať každé 3 mesiace na immigration
      – Ich platnosť je 1 rok (turistické viza max pol roka)
      – Môžeš si na tieto viza urobiť thajský vodičák na motorku aj na auto
      – Môžeš si bez problémov otvoriť v banke účet
      – Môžeš si zobrať do prenájmu nehnuteľnosť bez toho, aby sa za teba zaručoval thajský občan (vyžadujú pri drahších nehnuteľnostiach)
      – Môžeš si kúpiť a nechať na seba napísať auto / motorku (s turistickými vizami toto vo väčšine provincii Thajska nie je možné, aj keď som od kamarátov dostal informáciu, že v Pattaya City a v Chiang Mai to ide, čo je na tom ale pravda neviem…)

      Ja osobne začnem koncom tohto mesiaca riešiť non-immigrant viza tiež, ale pravdepodobne non-immigrant busines. V podstate sú 2 možnosti ako sa dostať k biznis vízam, buď založiť v Thajsku LTD alebo, nakoľko ja mám na Slovensku s.r.o., požiadať o biznis viza určené vyslancom slovenských firiem pre komunikáciu s obchodnými partnermi v Thajsku. Sám ešte neviem ako to presne funguje, preto mám budúci týždeň stretnutie s thajským právnikom – kamarátom a ten mi vysvetlí, resp. pomôže zariadiť potrebné papiere. Ak sa mi to podarí, budem informovať formou blogu.

      hádam som ti zodpovedal na všetko čo si potrebovala :-).

  • Lil says:

    Ahoj Martin,
    ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď 🙂 určite všetky informácie využijem.
    o busines vizach mám niečo načítané, tiež mi to prišlo celkom zložité vraj je okolo toho vyčerpávajúca birokracia, potom dlho čakanie atď. v každom prípade som zvedavá na tvoje skúsenosti a keď sa ti to podarí, dúfam že sa s nimi podelíš na blogu 🙂
    držím palce a prajem všetko dobré
    papa,
    Lívia

  • dsfgsdgdsf says:

    sdfgsdgsdfg

  • Edita says:

    Ahoj Martin,

    dnes som narazila na tvoj blog. Vidim, ze clanky a komentaru su starsieho razu. Este zijes v Thajsku? Planujem tam ist a rada by som sa s tebou pobavila o moznostiach ako tam fungovat. Je to mozne? napriklad cez skype? Dakujem a prajem pekny den. Edita

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*